L'ésser humà sempre ha necessitat la roba, que el protegeix de la calor i el fred en les diferents estacions: en l'estiu o primavera hem anat sempre amb poca roba, i a l'hivern i a la tardor amb molta.
Normalment els humans hem fet servir la pell dels animals com a material per a fabricar-nos la roba, però ara s'han fabricat materials que facin la seva funció:
"Qualsevol matèria sòlida o producte fibrós que sigui resistent, d'una llargària determinada —fins a 2.500 mm— amb un gruix que variï entre 10 μm i 400 μm (μm = micra o mil·lèsima de mil·límetre) i que tingui prou flexibilitat per poder ser filada, és una fibra apta per elaborar-ne teixits."
Les fibres tèxtils poden ser naturals o químiques, les primeres que l'home va inventar van ser les de les plantes i animals. I encara són les més utilitzades, tot i que han de competir amb les químiques.
Cada tipus de fibra té unes propietats diferents que serveixen per una cosa o una altre. Les propietats que s'hi poden distingir són: la llargada, el gruix, la higroplasticitat, la resistència al foc, l'aïllament tèrmic i el pes específic.
Les fibres naturals es divideixen en:
-Les fibres d'origen vegetal: normalment construïdes per cel·lulosa.
-Les fibres d'origen animal: bàsicament formades per una base de proteïnes.
-Les fibres d'origen mineral: es formen per la descomposició d'alguns minerals
Les fibres químiques poden ser:
-Artificials: s'obtenen de la transformació de matèries naturals
-Sintètiques: s'obtenen a partir de productes derivats de combustibles fòssils
No hay comentarios:
Publicar un comentario